Jag börjar bli gråhårig!!

Och det är inte frågan om lite gråstänk här och där, utan hela håret på en gång! Det syns väldigt väl just nu när min senaste färgning börjar växa ut. Ska genast gå och inhandla ny färg (från L´oréal kanske?) och färga det imorgon, för ikväll är jag upptagen med att gå på R.E.A på Hamburger börs. Måste vara fin tills lördagens fest i Haninge då vi ska fira en 40+:are. Eller ska jag låta det växa ut kanske......

Grå och vita hår

Uppkomst av gråhårighet
Grått hår kan vara en social signal som markerar goda gener och hög ålder. Grått hår kan uppträda plötsligt i samband med trauma, dvs hår som växer ut efter en viss tidpunkt blir grått. Det ses till exempel i samband med hårdbantning. En annan mekanism medverkar när man blir gråhårig över en natt. Det sker vid alopecia areata acuta då immunsystemet angriper företrädesvis de pigmenterade håren – varvid de opigmenterade blir kvar. Sjukdomen kan utlösas av sorg. Grå hår syns tydligare hos mörkhåriga. Gråhårighet beror antingen på att man en minskad pigmentering av varje hår, eller på att det finns en blandning av pigmenterade och opigmenterade hår. Håren är i sig blekgula (hårt keratin) men den vita färgen i vitt hår beror på ljusreflexion och ljusbrytning. Grå hår har förutom mindre pigment också mer märg (som ger upphov till central hålighet) och är grövre och tovigare och mer svårskött. Grå hår har ökad förekomst av Langerhans celler.

Mekanismer
A. Minskad halt pigment i hår. Detta kan ha flera orsaker.
  • En minskad förekomst av melanocyter. Man ser 10-20% minskning av melanocyter vart 10:e år efter 30 år. Kanske poolen av melanocyter då är slut? Dock har även vitt hår har kvar melanocyter i yttre del av hårroten.
  • Minskad förekomst av melanosomer & pigment per melanocyt. Med åren får melanocyter färre och mindre melanosomer och kan vara vakuoliserade – ett degenerationstecken.
  • Minskad överföring av melanin från melanocyter till keratinocyter.
  • Nedsatt migration av melanocyter från yttre rotskidan.
  • Mutationer i melanocytpoolen.
B. Ökad luftförekomst mellan cellerna i grått/vitt hår och detta ändrar hårfärgen genom ändrad ljusreflexion.

Förekomst av grått hår
Grått hår uppträder oftast i 30-40-50-årsåldern (ljushyade i 35-årsåldern, asiater i 35-40-årsåldern, och afrikaner i 45-årsåldern). Grått hår förekommer när som helst efter puberteten. En tumregel är att 50% av 50-åringar är gråhåriga.
Grått hår uppträder först i tinningen, sedan i bakhuvudet och ännu senare i skägg och på andra lokalisationer.
Genetiska faktorer styr när gråhårigheten börjar. Gråhårigheten nedärvs autosomalt dominant.
En annan aspekt på ärftligheten: ”föräldrar "ärver" grått hår av sina barn”.

Terapi
Spontan återkomst av pigment har rapporterats. Melanocyter från vita hår har kunnat reaktiveras in vitro. Strålbehandling och en del sjukdomar i hårbotten kan ge tillbaka hårfärgen! Dessa fakta har lett till spekulationer om att man skulle kunna återskapa den ursprungliga färgen. Kosmetikföretaget L´oréal arbetar just på ett medel som motverkar gråfärgning och som ger tillbaks ursprunglig färg.


Copyright Göran Sandberg


Kramizar

Baker Queen

RSS 2.0