För mycket månad i slutet av pengarna...

....har det varit nu ett tag. Januari är en riktigt svår ekonomisk månad efter alla helgdagar, julklappar och för min del även en resa. Men idag har lönen kommit äntligen! Så nu är det bara att försöka få till en bättre budget framledes.

Kram
BakerQueen

Dagens citat

Några till kärlekscitat jag har hittat.

"Måttet på kärlek är att man älskar måttlöst". Augustinus
 
"Varken om kärlek eller hat kan en människa veta något i förväg". Bibeln
 
"Kärleken och sorgen är tvillingsystrar". Blacklock
 
Nu ska jag springa iväg och åka till mina "kärlekar" i bandet. Ja då menar jag förståss inte någon personlig kärlek, utan kärlek till musiken och sången!!
 
Kram
BakerQueen
 

Hjälpsamhet

I måndags tog jag en tur till IKEA för att inhandla en stor fin tavla. Jag har haft funderingar på att köpa den ett bra tag (den passar så bra tillsammans med mina Union Jack kuddar i soffan), men jag har inte slagit till förrän nu. Tavlan är stor, 100x140 cm, så jag förstod att jag inte kunde ha några passagerar i bilen när jag skulle forsla hem den. Senast vi var där på IKEA hade min yngsta dotter varit och mätt utrymmet i bilen. Trots all denna förberedelse, så gick det lite snett. Stod där på parkeringen och försökte i säkert en halvtimme tills en kille kom fram och sa att "den ekvaktionen går nog inte ihop". Och det var ju helt korrekt. Han och hans flickvän erbjöd sig att transportera tavlan i sin stora bil. Och så blev det, en karravan med min fina LILLA röda bil i täten och dessa änglar i sin bil efteråt. Som av en tillfällighet hade jag köpt två "knippar" med tulpaner på IKEA - dessa gav jag snabbt till änglarna som tack för hjälpen. Härligt med hjälpsamma personer!

Nu är tavlan uppe och det blev såååå fint.

Kan man vara lokförare när man har asperger?

Förvaltningsrätten tycker det men inte transportsstyrelsen. Läs omTorolf Janssons kamp mot myndigheterna i Forskning & Framsteg. I november förra året gav alltså Förvaltningsrätten Torolf rätt att jobba vidare, och nu i dagarna har Transportstyrelsen begärt prövningstillstånd hos Högsta domstolen med motiveringen:

"neuropsykiatriska tillstånd med kognitiva funktionsnedsättningar inte är förenliga med arbetsuppgifter av betydelse för trafiksäkerheten" (Göteborgs-posten)

Mycket ska man höra innan öronen trillar av - helt sjukt resonerat. För min del tror jag att kampen från myndighetens sida är pga att de inte vill ta tillbaka ett felaktigt beslut från början. När de sommaren 2010 tog beslut om att Torolf inte fick köra längre hade han även adhd som diagnos (förutom aspergers syndrom) - och då det är en diagnos med uppmärksamhetsstörningar så förstår man lättare beslutet. Sedemera togs den diagnosen bort från Torolf, men Transportstyrelsen kunde som sagt var inte backa.

Heja Torolf! Vi är många som står bakom din kamp.

Kram
BakerQueen

Så funkar människan

Läste kolumnen i DN idag, mycket tänkvärt av David Brooks (amerikansk författare, journalist och fristående kolumnist i Dagens Nyheter) angående hur människor beter sig. Han menar att "grovhuggen amatörpsykologi borde inte få vägleda 2000-talets politiska beslutsfattande."

Det är hur man försöker att införa diveres åtgärder som är det primära. Det är frågan om glaset är halvfullt eller halvtomt - dvs. hur man framställer och ser på saker och ting. För att få fler personer att rösta eller få medborgare att betala skatt så ska man helt sonika vända på steken. Att framföra att alla andra röstar och de borde göra likadant, eller att berätta för invånarna i ett bostadsområde hur många av grannarna som redan har betalat in sin skatt. Enligt David så är det större chans att eftersläntrarna gör likadant (betalar skatt alltså) än om man tjatar på dem på något annat sätt.

Den stora frågan är alltså hur man lägger fram informationen. Mycket intressant och läsvärt som sagt var.

PS. Min beställda bok om betendeekonomi har också kommit, jippii DS.

Kramiz

Tänka, snabbt och långsamt...

Läste DN mer ingående i morse för en gång skull (mycket hinner man med när man är ledig). Min blick fastnade på intervjun av psykologen Daniel Kahneman som år 2002 tilldelades Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne (trots att han inte är ekonom utan psykolog).

I boken "Tänka, snabbt och långsamt" sammanfattar han sin forskning under de senaste fyra decennierna. Hans forskning har inte bara haft inflytande inom psykologi och ekonomi, utan även inom medicin, juridik och politik. Hans forskning har banat väg för det området som kallas beteendeekonomi.

Kahnemans forskning visar att vi tänker med två system, ett som är snabbt, intuitivt (det vi brukar kalla magkänsla) och ett som är eftertänksamt, förnuftigt och resonerande.

När han tilldelades ekonomipriset löd motiveringen att han "infört insikter från psykologisk forskning i ekonomisk vetenskap" och mer specifikt har han försökt att motbevisa de nationalekonomer som hävdar att människor handlar rationellt, utifrån egenintresse.

Jag beställde genast boken - ska bli oerhört intressant att läsa...

Kram
BakerQueen

Feliz Ano Novo

God fortsättning på er alla. Hoppas att ni har haft en lika underbar jul och nyårsfirande som jag har haft på Madeira. Vi åkte på juldagen och kom hem på nyårsdagen. Sol (och lite molningt ibland) och runt 20 grader under vistelsen - härligt som bara den. Vi har hunnit med att åka linbana till Monte och tittat på den Habsburgska graven, promenerat på en Levada samt varit på en ö-tur i västerled. Sist men inte minst lite solning och slutligen nyårsfirande i hamnen med spektakulär fyrverkeriuppvisning.

Sedan hemkomsten har jag tagit det lite lugnt, har några semesterdagar kvar. Men nu blir det till att börja plugga lite men även att påbörja en broschyr om arbetsmiljö som jag tänkte göra. Jag kommer nämligen att vara huvudskyddsombud, med start den 1 februari, och har många funderingar som jag nu tänkte omsätta....

Tchau


RSS 2.0