Integritet

Som alla kanske vet så har min son autism. Det innebär bl.a. att man måste hjälpa/påminna honom om många självklara saker såsom exempelvis toalettbesök. Ja inte att han glömmer att gå på toaletten, han springer där ofta. Men det är inte lika "intressant" att sköta sin hygien efteråt. Man måste som sagt var ligga på. Men ju äldre han blir, ju mer självständig måste han få bli. Någon gång måste hans integritet få komma till tals. Integriteten att få kunna vara på toaletten själv utan att ha öppen dörr när man gör nr 2, eller är vårdarnas bekvämlighet viktigare än den handikappades integritet?

När han sedan är klar på toalettbesöket så blir det till att påminna igen, tills rutinerna sitter ordentligt. Eventuellt så kan dessa rutiner hjälpas upp med hjälp av PECS bilder, eller sociala berättelser. En social berättelse kan även bestå av bilder som förklarar rutinerna så det ena utesluter inte det andra. Lite info - Rapport från Träningsskolans Autismenhet i Malmö 2002  för den som vill läsa mer. Det finns mycket skrivet om detta. Annars kan man få en hel del hjälp genom Riksföreningen Autism, jag har bara gott att säga om den föreningen, speciellt i början när man har fått diagnos på sitt barn.

Så mer självständig träning, för sonens skull om inte annat. Sedan får vårdarna ta det extra omaket att tvätta de skitiga kalsongerna då en olycka är framme. Det gäller att vara konstant och ha tålamod helt enkelt. För det kan väl inte vara så att en kille inne på sitt 15:e år inte ska få ha sin integritet, och detta bara p.g.a sitt handikapp och att han då inte har rättigheter?

Kramar

Baker Queen


Kommentarer
Postat av: Veronika

Hur gör du själv när han är hos dig? Eller gjorde kanske det är, har inte sån kläm på det där (bor han hemma hos dig alls eller?) Har själv en autistisk pojke på 13 år och det där med toabesöken kommer ju inte av sig själv att han lär sig, det måste ju tränas och det tar evinnerlig tid, tills det fungerar måste man ta vägen förbi integriteten tyvärr, för annars kan det bli väldiga besvär med bajs i stjärten som sitter kvar, kliar och ger enorma besvär för pojken (vet av egen erfarenhet). Du tänker rätt men ändå fel liksom för som sagt det kommer inte på en dag detta med denna rutin! Är du själv med vid träningen? Svårt att ha åsikter om hur andra arbetar tyckte jag i alla fall!

2009-02-17 @ 08:05:17
Postat av: Baker Queen

Om du har en son som är autistisk så vet du också att sociala berättelser kan fungera som hjälpmedel. Det fungerar alldeles utmärkt - jag vet av egen erfarenhet. All träning med autistiska barn tar tid, men någon gång så måste man ta sig en funderare på hur länge som ickeintegritetet ska hålla på. Det är min son, och åsikter om hans integritet etc kommer jag alltid ha.

2009-02-17 @ 23:00:09
Postat av: Veronika

Ja det är ju såklart, menade inte det så som det kanske lät, såklart du har åsikter om det! Men det jag menade var kanske att de tränar redan och hur gör du när han är hos dig? Eller är han bara på boende och inte hos dig och pappan?

2009-02-19 @ 09:17:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0