Palatset i Istanbul

På måndag bär det iväg på min färd till Istanbul, besök på bl.a Generalkonsulatet hägrar. Kolla bara vilket tjusigt ställe...



Lite bakgrundsfakta om palatset:
Det svenska palatset i Istanbul är Sveriges äldsta statliga egendom utomlands. Tomten i Beyoglu (gamla Pera) inköptes 1757. Den ursprungliga byggnaden eldhärjades vid flera tillfällen för att slutligen brinna ner till grunden 1818. Det nuvarande svenska palatset invigdes 1870.

På 1920-talet, när Ankara blev Turkiets huvudstad, flyttade ambassaderna från Istanbul till Ankara och de gamla, ofta magnifika, beskickningarna blev generalkonsulat.

Idag rymmer det Svenska Palatset i Istanbul kontor i gatuplanet, representationsvåning en trappa upp och generalkonsulns privatbostad högst upp. Det är omgivet av en lummig trädgård. I anslutning till trädgården ligger ett litet kapell, som uppfördes av det svenska sändebudet 1858.

1962 tillkom Svenska Forskningsinstitutet i Istanbul. Sedan 1974 har det varit inrymt i den gamla Dragomanbyggnaden i palatsets trädgård. I Forskningsinstitutet finns gästrum, bibliotek, arbetsplatser för besökande forskare och ett modernt utrustat auditorium med plats för upp till 50 personer. Forskningsinstitutet är ofta värd för seminarier och akademiska kurser och det är en uppskattad mötesplats för turkiska och svenska akademiker.

**********************************'

Tänk att lilla jag kommer att åka dit på tisdag då jag och mina medresenärer är inbjudna till generalkonsuln på middag tillsammans med andra celebra turkiska professorer. Kommer att bli en upplevelse som heter duga....


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0