Brev från Strindberg anno 1877

Ska strax börja kvällens tentaplugg inför morgondagen. Men innan dess, lite "bloggeri". Hittade nedanstående citat bland mina samlingar. För en herrans många år sedan fick jag en kopia av August Strindbergs brev till Redaktör Blumenberg på Kungliga Biblioteket, och nu hittade jag en "översättning". Ja det är inte lätt att läsa gammel Svenska, och speciellt inte med skrivstil :-). Läs och njut av Strindberg.
 

"Herr redaktör Blumenberg!

Som den Satans Uslingen Hjalmar Svensson uraktlåtit aflemna Tidningen Upsala för 1874, N:is 1-75, frågas härmed ödmjukligen om Ni i vetenskapens och Religionens heliga namn skulle, med stöd af de relationer Ni under er välsignelsebringande verksamhet i den förbannade Upsalahålan förvärfvat, möjligen kunna afpina nämnde usling uppgifna felande exemplar, eller på annan väg dem anskaffa för att i Kongl. Riksbiblioteket till efterverlden uppbevara, hvarför vi skola i vår ynnest och bevågenhet Eder vid stundande jubelpromotion och Ordenskapitel ihågkomma.
Gifvet Stockholms slott d. 17 Hujus 1877.

På begäran.

                
August Strindberg

P.S. Om icke det sakramentskade ludret skulle kunna prestera äskadt, blir han åtalad, pliktar 25 Kr. och vi äro ändå utan tidningarne."

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0