Arbetspsykologi

Nu är det dax att skriva tenta i arbets- och hälsopsykologi. Jag ska välja ett intressant problem/frågeställningar inom forskningen som jag ska fördjupa mig inom. Innan jag börjar leta fram vetenskapliga artiklar måste jag veta vad jag ska fördjupa mig inom, och det är inte det lättaste vill jag säga. Det finns så mycket intressant.
 
I slutet av januari kommer företagshälsovården till "mina" skyddsombud och pratar om psykosocial arbetsmijöfrågor. Det ligger mig alltså varmt om hjärtat denna fråga om hur vi ska få ett bättre arbetsklimat. Vad och hur ska skyddsombuden göra när de ser att en medarbetare mår dåligt. Det är chefens ansvar att göra något åt en dålig arbetsmiljö, men det är samtidigt viktigt att vi hjälps åt för att förbättra den.
 
Jag har precis läst om det nya gränslösa arbetet, den nya flexibiliteten. Och då menar jag inte bara att vi har möjlighet att flexa eller distansarbeta. För att förenkla det så kan man säga att arbetsuppgifterna har blivit lösare och mer uppgiftsorienterade, de finns i större omfattning inga klart givna regler hur du ska utföra arbetsuppgiften. Utan reglering och planering överlämnas allt oftare till individen. Arbetsgivaren ser även en flexibilitet i sin personalstyrka - de är utbytbara i större utsträckning, som innebär att arbetstagaren får en lösare koppling till arbetet. En annan tendens i samhället är att vi har en annan typ av ledarstilar nu. Förutom att de, enligt läroboken, är mer synliga och tydliga (kan diskuteras) tycker jag att de även har en tendens att ha ett större kontrollbehov. Och det är här som det krockar lite. Först ska arbetstagaren vara flexibla och uppgiftsorienterade, planera sitt arbete (tänk konsulter som växer upp överallt) samtidigt som chefen lägger sig i arbetet i minsta detalj. Arbetstagaren får mindre och mindre kontroll över sitt eget arbete samtidigt som det förväntas reglera sitt egna arbete mer individuellt. Det blir svårt för den anställde att få en känsla av sammanhang (sence of coherence (SOC) - KASAM på svenska) helt enkelt. Och kontentan blir att individerna mår psykiskt dåligt och kan i värsta fall få utmattningssymptom.
 
Det var bara ett intressant exempel som man kan skriva om. Det blir som sagt var svårt att välja...
 
Kram
BakerQueen

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0